Topsprekers in de Kinderopvang

Dikkertje Dap Kinderopvang Plus is geen reguliere kinderopvang. Bij Dikkertje Dap is nog meer structuur en aandacht en er wordt gewerkt met een eigen ontwikkelde methode. Dit vraagt natuurlijk ook veel van de Pedagogisch Medewerkers. Ook zij ontwikkelen zich graag en daarom waren zij aanwezig bij het congres van Kinderopvang Totaal.

Hierbij gaf gast spreker Louis Tavecchio zijn kijk op risicovol spel voor een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling .
Emeritus hoogleraar Louis Tavecchio gaat in op de vraag hoe jij als pedagogisch professional kinderen kunt leren om risico’s te beoordelen, zelfredzaam te worden en zelfvertrouwen krijgen.
Het is belangrijk kinderen te prikkelen in verschillende situaties. Vooral plezier hebben is heel goed voor de hersenen!

In het spel kun je de ontwikkeling stimuleren.  Hierin is risicovol spel heel belangrijk. Laat kinderen ontdekken, op iedere leeftijd en op ieder niveau. Geef ze het vertrouwen dat ze zelf kunnen ontdekken wat kan en niet kan. Kinderen hebben vrije bewegingsruimte nodig. Zet kinderen niet te lang in een stoel of autostoel. Laat een baby in de box liggen ( vrije ruimte), en een peuter de omgeving verkennen. Zorg ervoor dat je niet te veel risico mijdend opvoedt. Niet bij iedere kik opspringen en schrikken. Een kind wordt sterker als je vertrouwen in hem hebt. Laat ze de trap opklimmen (en loop erbij), laat ze een stoel zelf opklimmen, laat ze een beker water inschenken. Maar sta daar altijd naast. Dat is ook goed voor de ouder – kind relatie. Iets wat wij bij Dikkertje Dap ook nastreven; het zelfredzaam maken van kinderen en positieve (leer)ervaringen opdoen.

Ieder kind heeft zijn eigen talent en ieder kind geeft aan wat hij wil leren. Er zijn unieke situaties nodig die ervoor zorgen dat de kinderen groeien in hun ontwikkeling en nieuwe verbindingen maken in hun hersenen.

Kortom: bied stabiliteit en veiligheid, maar laat de teugels op een verantwoorde wijze vieren.

Het congres:
https://www.kinderopvangtotaal.nl/congressen/topsprekers-in-de-kinderopvang-2019/

Meer informatie over Louis Tavecchio:
https://www.uva.nl/profiel/t/a/l.w.c.tavecchio/l.w.c.tavecchio.html?1573822563941

Topsprekers in de Kinderopvang Dikkertje Dap Kinderopvang Plus
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.